278588043_1540489803012380_7178759423887652410_n
Новини

Уникалната изложба „Едгар Дега – Импресионизъм:

Posted On April 15, 2022 at 8:36 am by / Comments Off on Уникалната изложба „Едгар Дега – Импресионизъм:

 Унищожителна истина” с оригинални графики на един от най-великите импресионисти в историята Едгар Дега е официално открита в Художествена галерия-Къщата на Цвета, Велинград
В нея са включени 34 оригинални графични произведения на най-великия майстор на модерното изкуство Едгар Дега – художник, който завинаги промени светоусещането. Тези творби ни демонстрират как себеизразяването в графична форма е било важна част от духовния живот на импресиониста и са намерили израз в шедьоврите, създадени от художника.
Изложбата показва пълната поредица от портфолиото на Едгар Дега с хелиогравюри на неговите монотипии за поредицата илюстрации, които той прави за книгата на своя приятел, Людовик Халеви „Семейство Кардинал”. Това е сатира за балетни танцьорки, които се издигат в обществото, контролирани от своите майки, както и задкулисните неморални отношения. При представянето на изложбата директорът на ИМ-Велинград, г-жа Снежана Велева, подчерта че тази поредица от илюстрации е единствената серия, създадена някога от Дега за книга – той никога не е илюстрирал друго литературно произведение и това я прави особено интересна и ценна. Техниката, която използва Дега, за времето си е била нова и експериментална-техниката на монотипията. Две писма до Людовик Халеви от Едгар Дега и Анатол Франс са интересен щтрих към експозицията. Изложбата гостува за първи път в България, във Велинград, след успеха си в Литва, Латвия, Словакия и Полша и ще радва нашите посетители до 23 юли 2022г. След това в града ще гостуват картини на Марк Шагал и Салвадор Дали.
“Изложбата е голямо културно събитие за Велинград и за нас е чест да бъдем негови домакини. Лично искам да благодаря на г-н Кесаури, че тази невероятна изложба гостува за пръв път в България, именно в нашия град”, каза кметът на Велинград д-р Коев, под чийто патронаж се провежда събитието.
“Вярвам, че изложбата ще се превърне в невероятно преживяване за велинградската общественост и гостите на града”, допълни още д-р Коев.