278079471_1535141346880559_7982163152386537313_n (1)
ВРЕМЕННИ ЕКСПОЗИЦИИ

За първи път в България уникалната изложба „Едгар Дега – Импресионизъм: Blunt Truth”

Posted On April 6, 2022 at 7:51 am by / Comments Off on За първи път в България уникалната изложба „Едгар Дега – Импресионизъм: Blunt Truth”

     За първи път в България уникалната изложба „Едгар Дега – Импресионизъм: Blunt Truth” -оригинални произведения на Едгар Дега от частна колекция от Франция
     След успеха в Литва, Латвия, Словакия и Полша и за първи път в България, уникалната изложба „Едгар Дега – Импресионизъм: Blunt Truth”, оригинални творби на Едгар Дега , вече са в Исторически музей -Велинград. Изложбата ще бъде открита на 14.04.2022 г. в Художествената галерия и ще бъде отворена за посещение до 23.07.2022 г. В нея са включени 34 оригинални графични произведения на най-великия майстор на модерното изкуство Едгар Дега – художник, който завинаги промени светоусещането. Тези творби ни демонстрират как себеизразяването в графична форма е било важна част от духовния живот на импресиониста и са намерили израз в шедьоврите, създадени от художника.
     Освен това изложбата включва уникален и иновативен аудиогид, специално създаден за безопасността срещу COVID19.
Изложбата
     След запознаване с художника и неговия период, изложбата показва пълната поредица от портфолиото на Едгар Дега с хелиогравюри на неговите монотипии за поредицата илюстрации, които той направи за книгата на своя приятел, Людовик Халеви „La famille Cardinal” – сатира на социалните катерения на балетни танцьори и секс-търговията зад кулисите. Тъй като Халеви разказва книгата от първо лице, Дега го включва в девет от илюстрациите. Теодор Реф предполага, че Халеви не е публикувал монотипите на приятеля си, защото „Като цяло илюстрациите на Дега са по-скоро пресъздаване на духа и атмосферата, отколкото автентични илюстрации“. „La Famille Cardinal“ предлага поглед към френското общество и парижкия уличен и нощен живот чрез работата на майстора импресионист.
Важно е да се знае, че тази поредица от илюстрации е единствената серия, създадена някога от Дега за книга – той никога не е илюстрирал друго литературно произведение.
Би било изненадващо да видим колко реалистично или дори натуралистично, Дега прибягва, докато се отклони от традицията на сладката елегантност на Втората империя, чрез която са направени миниатюрите на Едмон Морен за първото издание на „Monsieur et Madame Cardinal“ , и с който следваше жанра на Гревин, представен в илюстрациите на Анри Мегро за публикация Petites Cardinal, сравнявайки илюстрациите на тези две книги с тези, които е направил Дега, той ще бъде разбран като велик художник, изпреварил времето си!
     Неговото изкуство е вдъхновило и повлияло на поколения художници.
Портфолиото на Едгар Дега “La Famille Cardinal”
     Дега за първи път използва монотипната среда през 1874/5 г., след като е въведен в нея от Виконт Людовик Наполеон Лепик, гравьор и член на Société des Aquafortistes. Първоначалните му изследвания с молив за поредицата Cardinal са направени две години по-късно, но едва през 1880 той започва систематична работа върху монотипните илюстрации.
     Дега създава поредицата от монотипии, направени през 1877–1878 г., за да илюстрира книгите на неговия близък приятел, писател и либретист на книгата на Людовик Халеви – „La Famille Cardinal“. Дега посвещава няколко монотипии на един епизод, проправяйки си път през различни композиции и усъвършенствайки визуалните ефекти. Разгледани заедно, поредиците от илюстрации, показват една и съща сцена от различни ъгли, от разстояние и отблизо, постигат любопитно кинематографично качество, което би било загубено в книга.
     Офортите от La Famille Cardinal са особено важни, защото много от оригиналните монотипии на Едгар Дега са изчезнали. Тези гравюри остават единствената документация за тяхното съществуване!
Продуцирано и организирано от Исторически музей Велинград, (България) в сътрудничество с Art Expo SIA (Латвия).
     Проект, който има за цел да привлече семейства, младежи, клиенти и служители в света на изкуството, като предлага намалени билети за изложби, събития и дейности, свързани с изкуството и културата.
Изложбата е под почетния патронаж на кмета на града –д-р Костадин Коев.
Инициативата се насърчава от телевизии: BTV, Bulgaria on air, Telekabel, Deimos TV, BNR, вестници: “Велинградски Темпо новини”, “Знаме”, “Марица”, “Сега”.
Изложбата разчита и на специални партньори:
“Сдружение на хотелиери и ресторантьори – Велинград и Западни Родопи”
Изложбено място
Художествена галерия – Къщата на Цвета, ул. „Васил Априлов” №7
Работно време
10.00 – 18.00 ч.
Почивен ден – неделя
Билети
Възрастни -10 лв.,
учащи се и пенсионери – 6 лв.
ученически групи – 2 лв.
с аудио гид
възрастни – 12 лв.
учащи се и пенсионери – 8 лв.