240508303_1392127804515248_1640090656319494492_n
Uncategorized

БЛАГОДАРИМ ВИ ДАРИТЕЛИ!

Posted On September 7, 2021 at 11:22 am by / Comments Off on БЛАГОДАРИМ ВИ ДАРИТЕЛИ!

     През тази година Исторически музей-Велинград получи две изключително ценни дарения, с които обогати фондовете и експозициите си и ще впечатли посетителите на музея.
На 13 септември, когато честваме 92 години от рождението на Николай Гяуров, музея ще представи даренията от маестро Александър Тодоров – близък приятел на Златина Гяурова и ПроКредит Банк (България) ЕАД.
     Това са сребърен пръстен с антична гема, италиански тубус със сценичен грим – перуки за едни от най-емблематичните роли на Николай Гяуров – Борис Годунов, Крал Филип, Дон Базилио и Атила, книгата на Alfredo Colombani „L Opera Italiana” Milano 1900 с посвещение към Николай Гяуров, Поздравителен адрес от Павел Матев за Николай Гяуров по случай рожденния му ден, снимки и грамофонни плочи.
     Другото ценно дарение е от Стефан Минчев, пра-внук на Христо Масларов – първият уредник на музея в Чепинския край и неговия баща Стойо Масларов – поборник от Априлското въстание.
     През м. април 2021 г. Стефан Минчев, със съдействието на Пенка Младенова, дариха на музея 2 часовника, фотоапарат, лорнет (монокъл), брошки, дамски пръстени, книгата „Левски в светлина” на Любомир Дойчев от 1943 г. – едно рядко и ценно издание, 18 книги от края на 19 и началото на 20 век и др. вещи предавани от баща на син в семейство Масларови и запазени до днес. Освен това Стефан Минчев дари торбичка, принадлежала на въстаник от четата на Бенковски и платно за завиване на хляб за въстаниците – предавани като реликва от другият му пра-дядо, поборника Дечо Дечев от с. Щърково, Пазарджишко. Те бяха експонирани заедно с изложбата „Батак 1876 г. Хроника на една безсмъртна пролет” през м.май в Исторически музей-Велинград.
     Част от тези реликви, както и новоотпечатаната 9 книжка от поредица Цепина – „Моите спомени”, с автор Христо Масларов, нашите посетители ще могат да видят от 14 септември, когато ще отбележим 112-та годишнина от създаването на музея.
     На ДАРИТЕЛИТЕ, Исторически музей – Велинград изказва огромната си благодарност!