121631608_1164044443990253_5900650681035883213_n
Новини

ПО ПОКАНА НА ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ-ВЕЛИНГРАД ЧАСТЕН МУЗЕЙ „АРЕТЕ“ НИ ГОСТУВА ОТНОВО С ИЗЛОЖБА „АРМИЯТА НА БОГА“

Posted On February 10, 2021 at 1:05 pm by / Comments Off on ПО ПОКАНА НА ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ-ВЕЛИНГРАД ЧАСТЕН МУЗЕЙ „АРЕТЕ“ НИ ГОСТУВА ОТНОВО С ИЗЛОЖБА „АРМИЯТА НА БОГА“

       Посетителите на Градска художествена галерия – Велинград, ще могат да разгледат колекция „Армията на бога”, която е част от общо петте колекции на частен музей „Арете“. Това е втората по ред изложба на частен музей „Арете“, която гостува на град Велинград. Колекцията ще гостува на града до края на месец март 2021 г. Съставена е от оригинали и копия на средновековни и възрожденски икони. Изображенията на светците – воини Георги, Димитър, Мина, Тодор Стратилат и Тодор Тирон, на цар Борис и цар Симеон, на ротондата “Свети Георги” – IV в. в София, “Златната църква” във Велики Преслав – Х в., и църквата “Свети Димитър” във Велико Търново – ХIV в., както и представители на керванджийската религиозна утвар и елементи от литургични облекла, са събрани с дълбока вяра, че изкуството е непреходно и трябва да бъде популяризирано и съхранявано. Изложбата има образователна и възпитателна насоченост най-вече към младото поколение. Целта е посетителите да се докоснат до историческото минало и богатство на България.
     Председател на Фондация „Арете-Фол”е проф. Димитър Иванов. Той е историк, публицист, специалист по национална сигурност, директор на Института по теория и практика на лидерството, автор на повече от 20 монографии по история, политика и културно наследство и на стотици статии и есета, офицер от резерви на службите за сигурност.
     Не пропускайте възможността да се докоснете до богатата и уникална изложба „АРМИЯТА НА БОГА“.
Днес Ви представяме виртуална разходка в залата на Художествена галерия – Велинград, подготвена от колегите Георги Куманов, Бранимир Манушев и Стойчо Ушев. Бъдете наши гости!