121631608_1164044443990253_5900650681035883213_n
Uncategorized

ПО ПОКАНА НА ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ-ВЕЛИНГРАД ЧАСТЕН МУЗЕЙ „АРЕТЕ“ НИ ГОСТУВА ОТНОВО С ИЗЛОЖБА „АРМИЯТА НА БОГА“

Posted On October 16, 2020 at 1:49 pm by / Comments Off on ПО ПОКАНА НА ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ-ВЕЛИНГРАД ЧАСТЕН МУЗЕЙ „АРЕТЕ“ НИ ГОСТУВА ОТНОВО С ИЗЛОЖБА „АРМИЯТА НА БОГА“

     Посетителите на Градска художествена галерия – Велинград, ще могат да разгледат колекция „Армията на бога”, която е част от общо петте колекции на частен музей „Арете“. Това е втората по ред изложба на частен музей „Арете“, която гостува на град Велинград. Колекцията ще гостува на града в продължение на два месеца. Съставена е от оригинали и копия на средновековни и възрожденски икони. Изображенията на светците – воини Георги, Димитър, Мина, Тодор Стратилат и Тодор Тирон, на цар Борис и цар Симеон, на ротондата “Свети Георги” – IV в. в София, “Златната църква” във Велики Преслав – Х в., и църквата “Свети Димитър” във Велико Търново – ХIV в., както и представители на керванджийската религиозна утвар и елементи от литургични облекла, са събрани с дълбока вяра, че изкуството е непреходно и трябва да бъде популяризирано и съхранявано. Изложбата има образователна и възпитателна насоченост най-вече към младото поколение. Целта е посетителите да се докоснат до историческото минало и богатство на България.
     Председател на Фондация „Арете-Фол”е проф. Димитър Иванов. Той е историк, публицист, специалист по национална сигурност, директор на Института по теория и практика на лидерството, автор на повече от 20 монографии по история, политика и културно наследство и на стотици статии и есета, офицер от резерви на службите за сигурност. За гостуващата временна експозиция на икони той споделя: „Българското културно наследство разполага с уникални културно-исторически ценности, артефакти на християнското изкуство. С малки изключения /криптата на храм-паметника „Александър Невски” и Музеят на иконата в Трявна/, няма обособени колекции на икони и стенописи, които да бъдат социализирани по начин, по който до тях да има достъп широката публика. Още повече – няма колекция, която да гостува на място в регионалните музеи и галерии. Обикновено публиката търси икони и стенописи в манастирите. Това е един нов етап, нов подход в социализацията на българското културно наследство. Мисля, че тези прояви са полезни както за музеите, така и за публиката. По този начин музеите реализират родолюбивите си цели, популяризират българското християнско изкуство, и на-важното – добродетелите, които се съдържат в християнския морал. Нашето общество, особено по-младото поколение, имат нужда да припомним и възстановим онези ценности и добродетели на българина, които са позволили през вековете да просъществуваме и като държавност, и като духовност, и всеки един сам за себе си, за своето семейство, за своя род, за своя роден град”
         Не пропускайте възможността да се докоснете до богатата и уникална изложба „АРМИЯТА НА БОГА“.
Бъдете наши гости!