119827737_1140581309669900_7853070558720427937_o
Uncategorized

До края на месец септември 2020 г. имате възможност да посетите изложбата на музей “Арете” под наслов “България – земя на труд и любов”, гостуваща в Художествена галерия – Велинград

Posted On September 18, 2020 at 3:22 pm by / Comments Off on До края на месец септември 2020 г. имате възможност да посетите изложбата на музей “Арете” под наслов “България – земя на труд и любов”, гостуваща в Художествена галерия – Велинград

     До края на месец септември 2020 г. имате възможност да посетите изложбата на музей “Арете” под наслов “България – земя на труд и любов”, гостуваща в Художествена галерия – Велинград. Побързайте, остават броени дни за среща с изкуството от висока класа. Бъдете наши гости!
     “Арете” е първият частен музей в България и гостува за първи път в нашия град. Преди това Музей “Арете” е гостувал в трите национални музея в България, в Брюксел, Маастрих, Мадрид и Москва (заедно с експозицията на Васил Божков), в Цари Мали град край Самоков, Благоевград, Правец и Етрополе.
    Част от показаните в изложбата експонати са от периода на античността – музейни копия на Панагюрското златно съкровище, главата на Севт III, маската на Терес, ритони от с. Борово от IV век пр. Хр. от времето на одриския цар Котис, бронзов кинжал от Троянската война и др.
     Редом с тях са подредени картини на големите класици на българската живопис Илия Бешков (рисунки от колекцията на Боян Радев), Златьо Бояджиев, Васил Стоилов, Румен Скорчев, Златка Дъбова, рисувани с въглен, молив, суха игла и други техники. Значимо място заемат ескизи на скулптора Величко Минеков, както и произведения от бронз на акад. Иван Лазаров и проф. Андрей Николов. Показани са посмъртна маска на Николай Хайтов, изработена от сина му Александър, който е представен и с проект за паметник на цар Борис Покръстител. Посетителите ще видят умалени копия на паметника на незнайния воин в София, централната фигура на паметника на Съединението в Пловдив, бюстове на Христо Ботев и Иван Вазов и др.