20180108_110748
ВРЕМЕННИ ЕКСПОЗИЦИИ

Изложба „От урва на урва и от век на век”

Posted On January 8, 2018 at 6:10 pm by / Comments Off on Изложба „От урва на урва и от век на век”

     На 8 януари в Исторически музей – Велинград бе открита изложбата на Исторически музей – Панагюрище „От урва на урва и от век на век” Тя е посветена на 140 годишнината от Освобождението на България след успешния край на Руско-турската война от 1877-1878 г. Състои се от 15 документални фототабла и 12 цветни репродукции от албума „Здраствуйте братушки!” на Борис и Калерия Кукулеви от Палехската школа. Чрез тях се разкриват най-важните моменти от войната – нейното започване с подписването на Манифеста от руския император Александър ІІ, преминаването на руските войски през Дунава, паметните битки при Стара Загора, героичната защита на Шипка, превземането на Плевен, победата и подписването на Санстефанския мирен договор, който слага край на пет века османско владичество и поставя началото на Третата българска държава.

     Изложбата е допълнена с материали от фонда на Исторически музей-Велинград – Воскресник на учителя, общественик и поборник Стою Масларов, в който с приписка е отбелязал Освобождението на Чепинския край и кокарда от униформата на руски войник. Беше представена и презентация, изготвена от уредничката Н. Ангелова, посветена на Освобождението на Чепинския край – походът на ІІ-ри дивизион на Девети хусарски Киевски полк, под командването на подполковник Тулатов.

     Изложбата беше представена и открита от директора на музея г-жа Снежана Велева, поздравителен адрес от името на кмета на Община Велинград – д-р К. Коев прочете г-жа Илиана Гешева.

     На събитието присъстваха ученици, учители, зам. директори и директори от ПГГС „Христо Ботев”, ПГИТ „Алеко Константинов” и СУ „Васил Левски” гр. Велинград, както и граждани, и приятели на музея.

     Изложбата на Исторически музей – Панагюрище „От урва на урва и от век на век” ще гостува във Велинград до 28 февруари 2018 година.

Заповядайте!