Sn001
Uncategorized

Какво свързва Свети Никола и Коледа

Posted On December 14, 2017 at 2:05 pm by / Comments Off on Какво свързва Свети Никола и Коледа

       На 5 декември, в навечерието на Никулден, в голямата зала на Историческия музей директорът Снежана Велева откри изложбата на Регионален исторически музей – Бургас „От Свети Никола до Дядо Коледа”, посветена на покровителя на морския град св. Николай Мирликлийски.

     На откриването дойдоха много ученици от ОУ „Христо Ботев” с преподаватели г-жа Мариновска и Петакова, от ПГД „Иван Вазов” – водени от Альоша Кадьов и Валентин Кадьов, г-жа Венера Тодорова и ученици от СУ „Методий Драгинов” от село Драгиново, ученици от ХІ клас от ПГИТ „ Алеко Константинов”, техни преподаватели  и старши учител – г-жа Гаджева. Изненадата дойде точно от тези ученици от ХІ клас  специалности готварство и сервиране, които заедно със своите учители-професионалисти Камен Шолев и Ангел Димитров бяха приготвили и подредили ритуална и много вкусна Никулденска трапеза.

     Изложбата бе представена от етнолога на Историческия музей Георги Куманов, който подчерта, че тя е един интересен поглед към св. Никола и Коледа, които вече всички знаят, че са един и същ персонаж. Изложбата за светеца, тачен от православни и католици  християни, и мюсюлмани ще гостува на Велинград до 8 януари 2018 г.

    По материал от вестник „Велинградси темпо новини”.

Sn001